Päť jazykov lásky – úvod

Dostala sa mi do rúk kniha „Päť jazykov lásky“ od Gary Chapmana. Ľudia, waaaaw. Odporúúúčam! (Vianoce sa blížia ;-)). V článku spíšem v skratke obsah, uvidíme, či z toho bude séria, alebo sa mi to podarí narvať do jedného :).

Kniha sa zaoberá prejavmi lásky. Aké prejavy lásky človek najlepšie prijíma a reaguje na ne a tým sa cíti milovaný. Gary Chapman prirovnáva pocit lásky k nádrži. Ak máme od partnera (rodičov, detí, priateľov) dostatočný pocit že nás miluje, citová nádrž lásky sa napĺňa, preteká a my sme šťastní a lásku aj opätujeme. Naopak, ak je naša nádrž lásky prázdna, cítime sa nemilovaní, naše sebavedomie klesá a pre naplnenie našej nádrže volíme nie vždy najlepšie prostriedky – lepšie povedané, niekedy náš partner nerozumie, čo od neho vlastne chceme.

Každý z nás má tzv. primárny jazyk lásky. Ak náš partner hovorí našim primárnym jazykom lásky, naša citová nádrž lásky sa napĺňa – rozumieme, že nám svojimi gestami, činmi, slovami chce povedať, že nás miluje a jeho lásku prijímame a opätujeme. Ak sa my naučíme vravieť partnerovým jazykom, znesieme mu modré z neba a sami seba do neho katapultujeme 😉

G. Chapman sa v knihe najprv zaoberá zamilovanosťou – poukazuje na jav, keď sa vznášame na bubline zamilovanosti s ružovými okuliarmi a pre našu novú lásku robíme všetko, čo jej vidíme na očiach a ešte aj tony naviac (a tým napĺňame jeho nádrž lásky). Podľa neho stav zamilovanosti nevieme ovládať – jednoducho sa nám to stane – ideme cestou srdca, a aj keď nám možno naši známi a rodina poukazujú na „chyby“ nového partnera, my s našimi ružovými okularmi všetko prehliadame. Po vytriezvení (štatisticky najneskôr za dva roky) začneme vidieť partnera inými očami a aj my zmeníme naše správanie na také, aký sme boli pred zamilovaním. Ak už dovtedy žijeme spolu, zmiešajú sa k tomu aj zvyky nášho rodičovského domu a predpoklady, aké pozície zaujímame v našom partnerskom vzťahu. Vtedy nastáva zlom – spoznám a budem milovať môjho partnera takého aký naozaj je, alebo sa obaja zamotáme do našich očakávaní, predpokladov a odcudzíme sa? V tomto okamihu sa môžu aj obaja rozhodnúť milovať, spoznať a akceptovať sa navzájom a vychádzať si čo najviac v ústrety, niekedy to ale viazne na vzájomnej komunikácii a priamom pomenovaní vecí. A ak je ešte aj naša citová nádrž lásky prázdna, cítime sa nemilovaní, odcudzení, bez lásky. Naša šanca je okrem iného v tom, naučiť sa na aký primárny jazyk lásky môj partner reaguje a hovoriť s ním hlavne týmto – a znova naplniť jeho citovú nádrž lásky.

Aké sú teda tie jazyky lásky? G.Chapman prišiel na týchto päť základných:

  1. Slová uistenia
  2. Pozornosť
  3. Prijímanie darov
  4. Skutky služby
  5. Fyzický kontakt

Každý z týchto jazykov má ešte rôzne dialekty, t.j. na ktorú oblasť reaguje človek najcitlivejšie.

Je toho predsa len dosť na spísanie, v ďalších článkoch preberieme jednotlivé jazyky a nakoniec ako si určiť ten svoj.

4 thoughts on “Päť jazykov lásky – úvod

Pridaj komentár