Uhol pohľadu

Tento článok píšem z dôvodu, ktorý je možno mnohým ľuďom blízky. Nerozumela som cestám niektorých ľudí. Nechápala som, prečo robia rozhodnutia, ktoré ich potom dostali do situácií, z ktorých sa museli dlho vyhrabávať von. Postupne som prišla na to, že to človek potrebuje. Pochopila som, že môj pohľad bol veľmi zahmlený, príliš som sa ponárala do problému a nepozerala som na to s nahľadom.

Vpodstate je každá podávaná informácia relatívna. Každá cesta je jedinečná a svojím spôsobom dokonalá pre daného človeka. Všetko je o uhle pohľadu. Ak niekto hovorí, že je úplne na dne, vy sa na neho pozriete a poviete si, ja to nevidím tak čierno. Práve o tom to je, ako to človek vidí.

Človek si sám volí svoju cestu a sám si vyberá, čo je pre neho najlepšie. Možno sa to občas nezdá, ale keď sa na to pozrie z globálneho hladiska, pochopí, že to je cesta ktorou musel prejsť, aby sa naučil nejaké veci.

A ako teda zo situácie, kedy nedokážete pochopiť nejakú cestu človeka, von? Môj návod je, posielať im lásku. Veriť, že všetko je tak ako má byť a že každa situácia má svoje opodstatnenie a že to je pre daného človeka to najlepšie, čo sa mu mohlo kedy stať. Občas je však ťažké sa tým riadiť. Pred časom moju blízku priateľku zmlátil surovo otec. Dozvedela som sa, že to robí už od malička a nechápala som. Plakala som ako malé dieťa, veď je to hrozné, ako sa to môže diať. Nakoniec som dostala silu povedať si, že to je to najlepšie pre ňu. A tu bolo veľmi ťažké nájsť ten uhol pohľadu. Aspoň teda pre mňa.

Všetkým, ktorí zažívajú podobné situácie a potrebujú silu na porozumenie a pochopenie ostatných, posielam lásku. Dúfam a pevne verím, že sa vám to aj podarí :).

18 thoughts on “Uhol pohľadu

  1. Ja si myslim, ze jde o to, si tu situaci nejdrive uvedomit. Tim zmeni uhel pohledu na danou situaci… Jakmile si uvedomim, ze je treba neco zmenit, udelal jsem prvni krok. A muzu reagovat – aktivne zmenit danou situaci. Nejhorsi je, kdyz si nekdo mysli, ze je obet. Dobrovolne se vzdal sance na vyhru – nebo aspon na dalsi kolo…

    Páči sa mi

  2. daniela píše:

    Sasi, uhol pohladu je veeelmi individualny. Kazdu situaciu a rozhodnutia vo svojom zivote vzdy rozoberame z roznych uhlov pohladu. Ale rozhodnutia su tiez pod vplyvom jedneho uhla pohladu….
    ale co sa tyka tej spominanej bitky, vobec nesuhlasim, ze je to to najlepsie pre tvoju priatelku, ze dostava od svojho otca surove bitky,takyto uhol pohladu podla mna nie je spravny.
    treba jej posielat lasku, a vela energie na to, aby to ona sama vedela ukoncit..

    Páči sa mi

    • Sassenkaaa píše:

      Prave to co je a nie je spravne je tiez relativne. Pre niekoho nejaka situacia moze byt spravna a pre niekoho nie. O5 uhol pohladu. A napisala si spravne, je to silne individualne.

      Dakujem za reakcie, tesim sa ze vas to zaujima :-*

      Páči sa mi

  3. Gretta31 píše:

    Teda teraz si mi “zahrala” na notu…chcem pomoct svojej kamaratke..ma byvaleho priatela, ktory ju ihned v prvom mesiaci niekolkokrat sklamal…moj nazor,rob ako citis,ale ja by som mu 125-sancu nedala,kedze aj ona sa tak rozhodla a nema jej cislo (ktore musela zmenit) ale moje tak dostavam “oslnujuce” smsky aka som p..a chcem rozbit ich vztah (aby bolo jasne vsetci jej dlhorocni priatelia a takisto mama nemaju pravdu) atd. Co tym chcem povedat? neviem,snazim sa vybrat z toho co najlepsie..co ked ma ten k..pravdu :)))a ja som fakt ziarliva a neviemcoeste:))))…..pardon,teraz sa uz smejem, pred par hodinami som bola vyklepana strachom.
    No som rozhodnuta dat za nu aj “dusu” ak to pomoze…drzte palce, to zas pomoze mne. Dakujem.

    Páči sa mi

    • michalalta píše:

      Gretta31 :
      Ja si myslím, že by si sa jej do toho vôbec nemala miešať. Nerieš vôbec jej problémy. Áno, pomôž jej, ale vtedy, keď ťa o to požiada. Niekedy jej viac pomôžeš tým, že sa jej do toho nebudeš starať. Nech sa s ním sklame aj 100x ona sa nakoniec z toho poučí a uvedomí si čo v živote chce. 😉

      Viem o čom vravím. A Saška, díki. 🙂

      Páči sa mi

    • Gretta31, viem a rozumiem v akej tazkej situacii sa nachadzas. “Dopredu” vidis kam to vedie, ale pokial to tvoja kamaratka sama nezbada, bude ta nazyvat tak ako ta nazyva. V tomto je zaklad naseho poznania. Kazdy sme na inej urovni, kazdy potrebujeme robit ine skusenosti. Myslim si, ze ti michalalta dobre poradil. Pomoz jej az ked ta o to poziada. Ale skor jej vysvetli ako vidis ty ich situaciu a vypocuj si jej pohlad. Ona potrebuje tu skusenost a potrebuje ju aj pochopit, inac sa raz znova ocitne v tej istej situacii, len s niekym inym.
      Viem ze nie je lahke nechat kamosku sa nicit. Ale ako by teba niekto mohol presvedcit o tom, ze nejdes spravnou cestou, ked si o tom ale ty sama presvedcena? Tak to bude aj u tvojej kamosky. Je to JEJ spravna cesta, podrz ju ked padne a ked bude potrebovat pomoct postavit sa na nohy. Drzim palce a posielam vam lasku.

      Páči sa mi

    • LuDo píše:

      Gretta31 pises o tom ze ju priatel sklamal. Ako moze clovek niekoho sklamat? 🙂
      Nie je to nahodou, ze nesplnil jej ocakavanie? A co ked ziadne nemala a tak ju “sklame” aj 126x ze urobil vobec nieco…zeby zase uhol pohladu?

      Páči sa mi

  4. Gretta31 píše:

    Dakujem za rady,teraz vidim,ze som to zle napisala..totiz tie smsky boli od jej (uz teraz ex)priatela, ona ma sama poziadala o pomoc. Pred 2 tyzdnami ho bola sama (bez mojej rady) nahlasit na policii,ze ju obtazuje..takze ona na to uz prisla sama. Myslim,ze moj “zavadzajuci” mail vznikol tym,ze som chcela to zo seba dostat…a v hlave chaos 🙂 Teraz ju uz len podporujem,aby to prekonala. Este raz dik.

    Páči sa mi

  5. Tina píše:

    Sasi, to s tou kamoskou… neni to jednoduche… mozno je to jej karma, mozno sa jej dusa rozhodla zazit presne tu situaciu.. ale kedze je to tvoja kamoska, tak sa ta to tiez dotyka a mas jej nejak pomoct..?

    Páči sa mi

    • Sassenkaaa píše:

      Ved prave. Ja som na to pozerala a je to karma, ona mala so svojim otcom z minulych zivotov zavazky a tie sa teraz riesia. Snazim sa jej pomoct, ta situacia je zlozita, ale nie som si ista ci to ma nejaky ucinok. Mozno z dlhodobeho hladiska to bude mat zmysel. Uvidime.

      Páči sa mi

  6. Lulu píše:

    Ak je niekomu ublizovane a ty tomu nevies zabranit, pretoze ten clovek este nie je pripraveny na taku velku zmenu, vdaka ktorej by sa utrpeniu vyhol, tak jedine co mozes spravit, je povedat mu, ze to co sa deje nie je v poriadku a ze on sam sa musi vzchopit a zabranit tomu. Princ na bielom prichadza len v rozpravkach, v skutocnosti je tym princom jej vlastne rozhodnutie ktore ju zachrani. Rozhodnutie prestat sa lutovat a spravit nieco pre vlastne stastie. Mozno to prave v tom momente ten clovek nespravi, ale aspon mu povies nieco nad cim moze zacat uvazovat.
    S uhlom pohladu 360 stupnov sirokym, musi vzdy prist aj mudrost a aktivita. Ak to tak nie je, tak 360 stupnov asi nie je k dispozicii, clovek je prilis ponoreny do detailov, vtedy sa musi nechat situaciu trosku vychladnut…
    Tot moj uhol pohladu na tvoj uhol pohladu ;o)

    Páči sa mi

  7. súhlasím a doplním ak môžem o môj postreh – názor, že treba brať aj v úvahu to,
    že náhody neexistujú, pretože to všetko strážia dokonalé a spravodlivé Božie zákony. Všetko zlé je na niečo dobré, hoci častokrát to v tom kritickom čase nechápeme, hlavne ak sa to deje práve nám. Preto musíme hľadať príčinu, potom to všetko pochopiť z nadhľadu a poučiť sa z toho a tá situácia už nemá dôvod sa viac opakovať, však kočky?… tu chlapov asi neberiete čo?

    Páči sa mi

    • Sassenkaaa píše:

      Ved presne, vsetko zle je na nieco dobre – z takehoto uhla pohladu sa potom ani tie zle situacie nezdaju az take zle :D..

      A preco by sme nebrali chlapov? sup sem, bereme vsetkych:D!

      Som rada ze ludia doplnaju svoje nazory a postrehy, DAKUJEM!! :))

      posielam LASKUUUU!! :))

      Páči sa mi

    • No pekne se to tu rozdiskutovalo. Podle meho nazoru k tomu jeste patri jedno. Kolikrat mam nejaky maly problem, na ktery se vykaslu. Ten problem je jenom maly a neboli. Zahrabu ho nebo ho ignoruju. Jenze ono je to treba resit a on se mi v pravidelnych odstupech hlasi stale silnejsimi symptomy. Ja si kolikrat myslim, ty kokso, nechci resit, avsak drive nebo pozdeji nemam jinou moznost, protoze ten problem uz tak narostl, ze ho neni mozne prehlednout.

      Muze se i stat, ze resim a stale se mi to opakuje. Se nevzdam, protoze po nekolikatem opakovani reseni toho problemu bude vyreseno. 🙂 To je jako se zahonem, o ktery se nikdo nestaral. Musim tam dojit nekolikrat a vyplet ho, nez budu moci zasadit kytky. 🙂

      Ano, mame tu spoustu kocek a i par kocouru. 🙂 🙂

      Páči sa mi

      • Sassenkaaa píše:

        Maji krasne prirovnanie 🙂

        Hej, ked sa problem stale vracia, nevytazila si z neho este to najviac a stale tam je nieco, co mozes z toho (alebo respektive zo seba,hehe :D) vyzmykat :).
        Len pekne ries 🙂 :-***.

        Páči sa mi

  8. to mi pripadá, ako s mojimi snami. Ak nereagujem sa môj sen a neriadim sa jeho varovaním, tak sa mi opakuje v rôznych dejoch, ale s tým istým významom, pokiaľ sa ním nezačnem riadiť. Respektíve, pokiaľ nepočúvnem 🙂 a neporiešim problém, na ktorý ma upozorňuje.

    Páči sa mi

Pridaj komentár