Jin Shin Jyutsu pre každého

Jin Shin Jyutsu (džin šin džutsu), alebo japonské liečebné prúdenie (tak isto známe aj pod menom Rang Dröl)  je liečebná metóda pomocou prikladania rúk na miesta zvané “zámky”. Podobá sa trošku akupresúre, len prstami sa nič nepritláča. Nechcem vás otravovať nejakou históriu, na nete je toho dosť, skôr chcem spísať pár metód pre každého.

JSJ v skratke: pozná 26 základných zámkov na tele, plus iné neočíslované body. Tieto body je veľmi ťažko naučiť sa z knihy alebo cez internet (skúšala som), najlepšie je zájsť na kurz. Tak isto je to s orgánovými prúdmi (na ktorých ležia zámky). Podľa tejto metódy je každá choroba výsledkom blokády v tele a každá blokáda je spôsobená jedným (alebo viacerými) z piatich postojov: starosti, strach (ako príčina ostatných postojov), hnev, smútok, (prílišná) snaha – pretvárka. Definuje 9 tzv. hĺbok, ktoré rozprávajú vznik sveta a tým aj vznik nás samotných (od šiestej hĺbky). Podrobne to asi spíšem do iného článku.

Pre tých, ktorí chcú hneď začať, sa hodí tzv. držanie prstov.

Je to veľmi jednoduchá metóda na harmonizáciu energetického toku v celom tele, treba k nej len trochu času a voľné ruky. Ja som si zvykla už stále držať prsty, akonáhle mám voľné ruky – ako spolujazdec, v čakárni, v rade v obchode, na porade pod stolom ;), pri telke, pri zaspávaní a budení sa.

Základný “program” na deň je, držať každý prst a dlaň 2-3 minúty. HOTOVO. Ľahké že? Prsty držte ľahko, netlačte. Dlaň sa prúdi položením prstov jednej ruky na dlaň druhej ruky.

Pri akútnych ťažkostiach je najlepšie prúdiť daný prst 20 minút.

Pre rýchle zistenie, ktorý prst si „žiada“ byť prúdený, stlačte poriadne naspodnejší  kĺb prstu (smerom k ruke) . Drž potom ten, ktorý najviac bolel.

Spozorovala som, že prvý krát bolo pár ľudí unavených, ako keby sa im telo vyrovnávalo s novým prúdením. Ja som najprv prúdila pred spaním, tak som únave nevenovala pozornosť. Teraz mám pocit nabíjania energie. Pri niektorých prstoch pocítite pulzovanie, pri iných horúčavu. Najlepšie je vyskúšať a stanoviť si pre seba najvhodnejšiu dobu a intenzitu prúdenia.

Každý prst má určitú súvislosť s prúdmi energie:

Palec – človek odpočívajúci vo svojom strede

“Stráviť všetko čo zjeme, zažijeme a myslíme”
Hĺbka: 1
Farba: žltá
Element: zem
Prúd orgánov: žalúdok, slezina
Orgán: pokožka
Harmonizuje: starosti
Dodáva: sebadôveru
Stavce: 1. krčný, 1. a 7. hrudníkový, 1. krížový, kostrč
Zámky: 1,9,16,19,21

Prúdiť ak máte: ťažkosti trávenia, nadúvanie, problémy so žalúdkom, slezinou a pankreasom, pálenie záhy, bolesti hlavy, nôh, ťažkosti s hrudníkom, s vylučovaním, chrbticou, s rovnováhou, pre reguláciu váhy, chýbajúcu pradôveru.

Posilňuje sebadôveru, pomáha pri vytvorení sympatií a súcitu s inými. Pomáha pri depresiách, pocitoch nenávidenia, posadnutosti, strachu.

Ukazovák – byť v rovnováhe so životným plánom

“Držať všetko v toku”
Hĺbka: 4
Farba: modrá
Element: voda
Prúd orgánov: obličky, močový mechúr
Orgán: svaly
Harmonizuje: strach
Dodáva: odvahu
Stavce: 2. krčný, 2. a 8. hrudníkový, 2. krížový, kostrč
Zámky: 5,8,10,11,22

Prúdiť ak máte: problémy s obličkami a mechúrom, hrudníkom, trávením, sluchom, vylučovaním, ztuhnuté svaly, odchýlky tlaku, problémy s kolenami, šijou, bedrami, ramenami, lakťami, zápästiami, rukami a prstami, ťažkosti s nohami, stres, choroby krvného obehu, krúžiacimi sa myšlienkami.

Pomáha odpútať sa od strachu, neistoty, perfekcionizmu a hanblivosti. (Skúste držať ukazovák pri návšteve zubára.)

Prostredník – byť v kozmickom rytme

“Olejová kanvica života”
Hĺbka: 3
Farba: zelená
Element: drevo
Prúd orgánov: pečeň, žlčník
Orgán: kĺby, šachy, väzy
Harmonizuje: hnev
Dodáva: tvorivú silu
Stavce: 3. krčný, 3. a 9. hrudníkový, 3. krížový, kostrč
Zámky: 3,6,12,13,25

Prúdiť ak máte: problémy s pečeňou a žlčníkom, dýchaním, horúčku, bolesti hrdla, stázu v slabinách a nohách, poruchy trávenia, ťažkosti s hrudníkom, chrbtom, bedrami, šijou, pažami, poruchy rozmnožovacích orgánov.

Zvyšuje duchovnú čulosť, nenechá nás prepadnúť frustrácii a zúrivosti.

Prstenník – vypustiť a znova začať

“Spracovať všetko, čo nám ide pod kožu.”
Hĺbka: 2
Farba: biela
Element: vzduch
Prúd orgánov: pľúca, hrubé črevo
Orgán: väzivovové tkanivo, hlbšia kožná vrstva
Harmonizuje: smútok, žiaľ
Dodáva: zdravý rozum
Stavce: 4. krčný, 4. a 10. hrudníkový, 4. krížový
Zámky: 2,4,7,14,17

Prúdiť ak máte: problémy s pľúcami a hrubým črevom, chrbticou, zažívaním, nohami, poruchy spánku, tlačenie očí, dýchacie problémy, alergie, napäté stehná, problémy so srdcom, karcinómy, akné, tumory.

Pomáha nám zanechať všetko nepotrebné, rozlúčiť sa a smútiť, hlavne tým, ktorý nevedia plakať alebo žialiť. Harmonizuje sklamanie, pocity viny a negatívne myslenie.

Malíček – perfektná životná sila

“Jadro nášho života.”
Hĺbka: 5
Farba: červená
Element: oheň
Prúd orgánov: srdce, tenké črevo
Orgán: kosti
Harmonizuje: snahu
Dodáva: radosť, vznietivé nápady
Stavce: 5., 6. a 7. krčný, 5. a 11. hrudníkový, 5. krížový
Zámky:15, 18, 20, 23, 24

Prúdiť ak máte: problémy so srdcom a tenkým črevom, odchýlky v tlaku, pri liečbe kostí a poranení, ťažkosti so záhlavím, meravý chrbát, poruchy rovnováhy, problémy so srdcom, ušami, očami a nadobličkami.

Pomáha nám žiť zo srdca, byť verní našej vlastnej pravde. Tým vzniká ľahkosť a pokoj, môže dokonca zlepšiť vzťah k partnerovi (asi že: partner je taký aký bol, len teraz mi je to už jedno :-))

Dlaň – nekonečný zdroj energie

Hĺbka: 6
Farba: oranžová
Prúd orgánov: všetky orgány, pupočný prúd, trojitý kotlík, bránica, krvný obeh
Harmonizuje: chaos
Dodáva: pôvodnú dôveru
Zámky: 26

Prúdiť ak máte: stŕpnuté nohy alebo ruky, problémy s štítnou žľazou, chýbajúcu chuť do života.

Spája nás s nekonečným zdrojom energie, ktorý vyživuje naše bunky. Vytvára príjemnú vyrovnanosť a usporiada chaos.

Prstom na nohách sú priradené hore uvedené vlastnosti presne v opačnom poradí (palec na nohe = malíček na ruke.) Najlepšie priradíte správne prsty keď si prekrížite ruky a priložíte k nohám :).

Pár vyskúšaných trikov:

Pri zabehnutí: okamžite chyť vnútorné strany kolien, tak aby bola dlaň z boku na kolene a prsty obklopujú po strane kĺb. Chytenie týchto bodov (ináč sú to zámky s číslom jedna) zapríčiní okamžité roztiahnutie pľúc a dýchacej dutiny. Funguje to aj keď ti tieto body chytí niekto iný – vyskúšali sme pri šoférovaní, jeden bod som držala ja, druhý šofér – a v momente bolo po zabehnutí.

Pri menštruačných bolestiach, alebo len ťahaní v krížoch a podbrušku: priložte na ľavej ruke špičku palca na špičku malíčku a na pravej ruke špičku palca na bok posledného článku prstenníka (toto držanie sa nazýva mudra).

Jogging bez behu: posaďte sa na 10 minút na ruky, je jedno akou stranou sú otočené dlane. Načerpáte energiu do tela, zvýšite aktivitu svalov a podporíte krvný obeh. A že prečo sedia deti často na rukách 😉

Pri ťažkom žalúdku: držte si 20 minút palec, podporí to trávenie. A že prečo si deti cmúľajú palce 😉

Zdroje: Ingrid Schlieske – Japanisches Heilstömen, Waltraud Riegger-Krause – Jin Shin Jyutsu, Friedl Weber – Jin Shin Jyutsu

32 thoughts on “Jin Shin Jyutsu pre každého

  1. Tina vďaka naozaj múdry článok, určite budem praktizovať.
    Pri malíčku som si predstavovala ešte aj červenú farbu a cítila som teplý tok energie, ktorý som tam posielala. Dlaňou sa na aké miesta prikladá?

    Páči sa mi

    • Prikladas tak, ze prostrednik je na zamku a ostatne prsty aj s dlanou lezia na tele. Pri prikladani na sebe drzis bod podla potreby, pri akutnych pripadoch 20 minut aj viac. Ak spajas dva body, tak cakas kedy ti pulzuju obidva prsty rovnako, ak necitis pulzovanie tak 5 minut. Pri prikladani na inych je to ine, treba davat pozor na par veci (podobne ako sme pisali na blogu samanskoucestou), z toho spravim nabuduce clanok.

      Páči sa mi

  2. Jeden náš sused si zvykol pred jedlom obaliť telo fóliou a počas jedla si šúchať nohy pod stolom… 😆 Lebo že vraj mu tak rýchlejšie spaľuje kalórie… 😆 No vyhovorte mu to. 😛 A pritom by mu stačilo cmúľať palec.

    Páči sa mi

  3. Čikitet píše:

    múdre a jednoduché 😀 zatiaľ 😀 vďaka ..ja si tak prúdim vodu v pohári ..
    dám pohár na prsty a druhou rukou ..prstami prikryjem asi na minútu ..a pritom si poviem ” posväcujem túto vodu aby mi priniesla harmóniu , zdravie..radosť a smiech 😀
    ..voda obsahuje najviac éteru a rýchlo sa nabíja želaniami 😀

    Páči sa mi

    • Katarina, na Slovensku ti neviem ziadny odporucit, ja som kurzy absolvovala v Nemecku. Osetrenie pre klientov robim, ale tiez mimo SK, som v hornom Rakusku. Chodi ku mne ale Sassenka na privatne lekcie, tak ked bude hotova moze sa ti ozvat 😉

      Páči sa mi

  4. aatina píše:

    Ja som si celé detstvo cmúľala palec na pravej ruke, a doteraz mám necht vykrivený…asi som mala stresujúce detstvo, alebo som sa prejedala…hihihihi.
    Mám jednu otázočku, čo je to “zabehnutie” ? Ešte som to slovo nepočula 🙂

    Páči sa mi

  5. Spätné upozornenie: Jin Shin Jyutsu | Tina Topi

Pridaj komentár