Šrí jantra

Naďabila som na zaujímavú formu mandál – na Jantry. Sú ekvivalentom mantier, pokiaľ mantry spievame, jantry slúžia na vizualizáciu. Dala som sa do kreslenia Šrí Jantry a som jej tvarom a hlavne silou unesená. Zatiaľ mám nakreslené len dve, ich presný geometrický tvar je komplikovaný, ale fascinujúci. Jednak počas kreslenia a potom pri vnímaní obrazcu.  

 Pridávam sem čo som našla na nete o obrazci zvanom „Šrí Jantra“:

 V indickej kultúre existujú mantry (t.j. zvuky) a k nim patriace silové diagramy jantry.

Jantra je geomentrický symbol a vyjadruje božie schopnosti a aspekty. Jantry sú považované v Indii ako tradičné nástroje komunikácie medzi nami ľuďmi a svetom bohov.

Jantry vytvárajú silné, vybalancované energetické pole s vysokou vibráciou. Menia atmosféru miestnosti, harmonizujú ich a energeticky čistia , t.j. nízke vibrácie (negativita, zlosť, stres atď.) sa neudržia v miestosti a ľahšie sa transformujú. Jantry priťahujú liečivé energie, vyžarujú ich a vyplnia nimi miestnosti a ľudí v nich. Pôsobia liečebne a harmonizujúco na ich pozorovateľa.

Geometria Šrí Jantry, ktorá zobrazuje mantru AUM, vyžaruje neustále energie, ktoré je ževraj možné zamerať v infračervenom rozpätí (kto ma doma taký prístroj?).

 Šrí Jantra, jeden z nastarších komplexných geometrických útvarov ľudstva, je odhadovaná na viac ako 12.000 tisíc rokov. V indii je používaná tisíce rokov pri meditácii a pobožných rituáloch, momentálne sa dostala do okruhu záujmov vedcov rôznych oblastí.

Americký fyzik Patrick Flanagan vychádza z toho, že je jej energetické pôsobenie v jemnohmotnej sfére je také veľké ako v 70 krát väčšej pyramídnej konštrukcii. Podľa toho by 3 cm veľká Šrí Jantra mala silnejší účinok ako 2 m veľká pyramída. Jej neobyčajné energetické pôsobenie je založené na jej presnom geometrickom prevedení. Geometria Šrí Jantry, ktorá je kľúčová pre jej pôsobenie, vykazuje zaujímavé matematické súvislosti, ktoré poukazujú na vysokú úroveň vývinu staroindickej kultúry v oblasti prírodných vied. V Jantre nenájdeme len zlatý prierez, ale aj paralely ku geometrickej štruktúre vodíkového atómu a vo vzťahoch jeho emisných čiar.

Šrí Jantra reprezentuje najvyššiu energiu, univerzálnu alebo kozmickú energiu. Je naznámejšia a najfascinujúcejšia zo všetkých jantier a obasahuje 5 do seba zapadajúcich trojuholníkov smerom dole a 4 smerom hore. Spojenie piatich Yoni-trojuholníkov (symbol ženskej energie) ukazujúcich smerom dole so štyrmi trojuholníkmi ohňa (symbol pre mužskú energiu) ukazujúcich smerom hore, je známe ako Navayoni (9 yonis) čakra. Jeden ženský trojuholník zostáva v strede nazvyš; je to Šakti nevyjadreného absolútna. Tak, ako tento posledný trojuholník hladá svoj ekvivalent, tak hľadá duša v univerze seba.

Okrem toho znázorňuje konfigurácia s 43 trojuholníkmi boha „Tripurasundan“. Trojuholníky sú olemované dvomi kruhmi s 8 a 16timi lotosovými listami ako symbol pre otvorenie sa univerzu. Základný plán, typický pre Jantry, kváder „Bhurpura“ s nenahliadnuteľnými štyrmi bránami ohraničuje celý diagram a  symbolizuje zároveň prechod z vnútra von a tak isto medzisprostredkujúce vnemy.

Šrí Jantra symbolizuje v indickej náuke božiu silu, ktorá spôsobila vznik a vývoj univerza, jednotu síl ducha a hmoty.  

Šrí Jantra ja hodí vynikajúco nad vchodové dvere, alebo ako krásny obraz na stenu.

12 thoughts on “Šrí jantra

  1. Tina, velmi krasny popis aj obrazok. Uz dlhsie nosim v hlave taky napad a mam na teba prosbu: bola by si ochotna naucit ma zaklady kreslenia/ malovania mandal a jantier? Ak ano, tak by pri tvojej najblizsej navsteve BA (ak sem teda chodievas) by sme sa mohli stretnut a malovat, doma mam miesta az az 🙂

    Páči sa mi

  2. Tinka je naozaj silná, veľmi vyžaruje najskôr som mala pocit, že tie trojuholníky sa pomaly zväčšujú od vnútra von a potom mi na srdci rezonovalo ako keď si orgonit prikladám a cítim príliv očistujúcej energie . 😛

    Páči sa mi

  3. Saltinka píše:

    Tinka
    je nádherná, mala som dojem,akoby sa mi mierne vlnilo pred očami.
    Nemohla by si ten postup,ako to robíš nafotiť a dať sem na stránku?Asi by sme to viaceré vyskúšali.Ja osobne nevem ani trochu kresliť,ale veľmi ma to ťahá práve týmto smerom,len tiež neviem ako na to.

    Páči sa mi

    • V anglictine som nasla dva celkom zrozumitelne postupy, ktore som kombinovala. Tieto chcem este vylepsit co sa tyka zoradenia na papieri (skoro mi totiz nevysiel okolity dom nakreslit hihi). Ako budem kreslit dalsiu, tak pofotim 😉

      Páči sa mi

  4. Spätné upozornenie: Srí Šrí Yantra « anitraM
  5. adam píše:

    Jeden ženský trojuholník zostáva v strede nazvyš; je to Šakti nevyjadreného absolútna. Tak, ako tento posledný trojuholník hladá svoj ekvivalent, tak hľadá duša v univerze seba.

    tomuto nerozumiem… nieze by som potreboval ale potreboval by som 😀 nech aspon viem co mam zavesene v kancli 😛 aj ked funguje to silno mocne …

    Okrem toho znázorňuje konfigurácia s 43 trojuholníkmi …. > preco som prestal pocitat pri 50 trojuholnikoch? 😀 je tu nieco co neviem? ci? 😀

    Páči sa mi

    • Prvy odstavec chapem tak, ze ide o veci, ktore este nie su (nevyjadrene absolutno, vsetko a nic). “hľadá duša v univerze seba” -> tu sa mi zda ze sa uzatvara kolobeh zivota…. dusa robi skusenosti a “na koniec” znova spylnie so vsetkym a nicim. T.j. vyjadrene sa dostane znova do stavu nevyjadreneho. Stredny trojuholnik by mohla byt nasa dusa, v strede vsetkeho a predsa len ako jedinecna jednotka. Ähmmmm… neviem ci ti moj domotany vyklad pomoze :))))

      Hlaavne ze obraz funguje, nie? hihi

      43 trojuholnikov je vonkajsich, kde sa na rohoch pretinaju trojuholniky – na obrazku tie vyfarbene, k tomu su este aj dalsie “stredne”, tie sa nejak nespominaju.

      Páči sa mi

Pridaj komentár