Iniciatíva Káva navyše – pridajte sa!

kavanavysePár kráť som čítala o káve navyše, doteraz to bolo v zahraničných zdrojoch. Dnes sa ku mne dostal článok, že táto forma pomoci začína fungovať aj na Slovensku. Určite sa k tejto iniciatíve pridám a dúfam, že sa nájde čoraz viac kaviarní a iných zariadení pre túto jednoduchú formu pomoci. Prinášam článok, ktorý som našla cez FB na gastrowebe.

Svetom sa po hospodárskej kríze šíri fenomén „odloženej kávy“. Nejde o to, že by tento nápoj ľudom prestal chutiť, ale o stále obľúbenejšiu formu anonymnej pomoci.

Princíp je jednoduchý: Zákazník v podniku, ktorý sa k iniciatíve pripojil, kúpi dve kávy, ale dá si iba jednu. Tá druhá ostane predplatená pre niekoho, kto si ju nemôže dovoliť. Obsluha ju potom pripraví prvému zákazníkovi, ktorý o ňu požiada. Tento globálny fenomén pod anglickým názvom Suspended Coffee sa šíri kaviarňami v Európe, Amerike aj v Ázii.

Dôvody, prečo sa zapojiť

● Je to jednoduché. Stačí iba, ak hosť vojde do kaviarne a namiesto toho, aby si kúpil iba jednu kávu, kúpi dve alebo viac. Jedna bude preňho a jedna pre niekoho, kto si ju nemôže dovoliť.

● Je to priame. Nemusíte sa obávať, či vaše peniaze naozaj niekomu pomôžu, alebo len poslúžia na pokrytie nákladov charitatívnych organizácii. Taktiež sa nemusíte obávať, že budú peniaze použité na alkohol alebo drogy. Hosť je ten, kto priamo určí, ktorý nápoj alebo potravinu chce darovať.

Podpora slušných ľudí. Jedným z častých argumentov proti myšlienke Kávy navyše je, že budú do kaviarni chodiť ľudia, ktorí budú svojím zovňajškom (nadmerné požitie alkoholických a omamných látok, mimoriadne znečistenie odevov alebo iné dôvody) znepríjemňovať ostatným zákazníkom pobyt v zariadení. Táto myšlienka nie je primárne určená pre ľudí, ktorí sa odmietajú začleniť do spoločnosti, ale pre ľudí, ktorých životná situácia im nedovoľuje dopriať si ani tú kávu. Nikdy neviete, kedy sa aj vy ocitnete na druhej strane barikády.

● Je to „win-win“ situácia. Peniaze, ktoré utratíte, nielen pomôžu tým, ktorí to potrebujú, ale podporia aj lokálnych podnikateľov a ich zamestnancov. Vaše peniaze nepôjdu do iných krajín a kontinentov, ale ostanú tam, kde ste ich utratili.

● To najdôležitejšie na koniec. Táto myšlienka môže byť použitá nielen pri káve, rovnako môžete podarovať misku teplej polievky, chutný sendvič , ovocie, chlieb, vodu alebo obed. Myšlienka odloženej kávy je ľahko prenosná aj na iné druhy jedál.

História kávy navyše

Myšlienka odloženej kávy nie je ničím novým. Prvýkrát sa objavila krátko po druhej svetovej vojne v Neapole, kde si týmto spôsobom chceli uctiť veteránov druhej svetovej vojny. Pokiaľ bývalý vojak alebo ktokoľvek iný vošiel do kaviarne, obsluha sa ho spýtala, či si dá kávu. Pokiaľ odpoveď bola áno, automaticky dostal jednu z tých odložených. V období hospodárskeho rozkvetu, taliansky zvyk Caffè sospeso, postupne vymizol. K jeho renesancii prispel až rozmachom celosvetovej ekonomickej krízy v roku 2008 . Caffè sospeso sa rozšírilo aj do ďalších zemí a pod anglickým názvom Suspended Coffee sa táto myšlienka stala globálnou iniciatívou.

Zdroj: Káva navyše

 

Moods bakery & coffee, Bratislava

„Rozhodnutie skúsiť zaviesť do praxe koncept, ktorý v niektorých krajinách funguje už dlhé roky, bolo čisto ľudského charakteru. Chceli sme aspoň drobnými činmi láskavosti k blížnym poukázať na to, že na dobrý skutok skutočne netreba veľa. Stačí jediná káva alebo čaj, ktorý rozjasní chmúrny deň a zahreje tých, ktorí nemajú toľko šťastia, aby si ho mohli zakúpiť sami. Celá aktivita je absolútne dobrovoľná a nikoho nekontrolujeme, pri výbere kávy si nerobíme žiadnu evidenciu ani sa nepýtame žiadne otázky. Aktivitu sme nazvali Obdarujte a buďte obdarovaní (Give and take).

Samozrejme, ľudia nás spočiatku varovali, že sa nájdu takí, ktorí sa nás pokúsia využiť a že sa dá pomáhať aj zmysluplnejším spôsobom. Nezapierame ani jedno z týchto tvrdení, no pravdou je, že doteraz sme nezaznamenali nikoho, kto by sa pokúsil takpovediac “vypáliť rybník”, a aj keď existuje množstvo iných spôsobov ako pomôcť, aj toto je jeden z nich. Niekde predsa začať musíme. Aby sme dokázali našu dobrú vôľu, vložili sme do “banku” prvých 50 káv z vlastného vrecka. Mohol si ich vybrať ktokoľvek bez toho, aby musel čokoľvek zaplatiť. No doteraz sme nemuseli rozdať ani jedinú z nich. Zákazníci začali kávy navyše kupovať väčším tempom, ako si ich vyberajú. Zatiaľ bolo kúpených navyše 27 káv, pričom 17 z nich sme už rozdali, pričom aktivitu sme spočiatku nijako výrazne nepropagovali, ani jej mechaniku nevysvetľovali. Teraz sú už v Moods bakery & coffee letáčiky, ktoré všetko podrobne vysvetlia a zároveň dávajú našim hosťom možnosť vyjadriť sa, čo by u nás zlepšili alebo zmenili. V budúcnosti teda predpokladáme nárast a spravíme všetko pre to, aby sme zatiaľ aspoň takýmto spôsobom dokázali skrášliť deň čo najväčšiemu počtu ľudí.“

Café Luxor, Bratislava

„Café Luxor sa rozhodla pripojiť k občianskej iniciatíve „Káva navyše“. Kaviareň je v centre Bratislavy, na Grösslingovej ulici, kde sa pohybuje dosť ľudí, ktorí si „tento luxus“ – kávu, nemôžu dovoliť. Kaviareň je zároveň chráneným pracoviskom, v ktorom pracujú ľudia s telesným postihnutím. Jej filozofiou je otvorenosť pre všetkých, a teda aj pre ľudí bez domova, bez práce, študentov, dôchodcov… pre všetkých, ktorí sa ocitli v zložitej životnej situácii. Možnosťou prísť na Kávu navyše sme otvorili dvere našej kaviarne tým, pre ktorých je aj táto malá radosť obrovským prepychom. Na druhej strane je solidarita našich zákazníkov – predplatiteľov, ktorí aj týmto malým gestom odstraňujú sociálne rozdiely a odchádzajú s pocitom, že ich pomoc je adresná. Káva navyše je na Slovensku nový pojem. Nám sa myšlienka páči, a preto chceme o nej nielen rozprávať, ale najmä prakticky ju previesť do života Café Luxor. Nebojíme sa, že našimi zákazníkmi sa stanú ľudia, ktorí by nejakým spôsobom obmedzovali ostatných. Ak by náhodou áno, existuje predsa možnosť „Káva so sebou“. Od mája ponúkame Kávu navyše a na naše prekvapenie sme vydali viac káv, ako bolo predplatených (19:13). Aj tento fakt nám dokazuje, že Slovensko kávu miluje.“

Zdroj: http://www.gastroweb.sk/ako-na-to/manazeri/nove-koncepty/iniciativa-kava-navyse-pridajte-sa.html

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s