Denník: Olejová terapia

Na mojej oblubenej stranke Alue.cz som nasla navod na prevenciu a liecenie pomocou oleja. Zevraj to je na vselico dobre, o tom sa chcem presvedcit sama 🙂 Rozhodla som sa vyskusat tuto metodu a akurat na to nahovaram aj moje sestry 😉

Co k tomu potrebujeme? Najlepsi je (zevraj) slnecnicovy alebo arasidovy panensky alebo 100% olej.

O co ide? Dat si polievkovu lyzicu (nemusi byt plna) oleja do pusy a premielat ho tam ca. 15-20 minut.

Potom vyplut do zachodu a preplachnut si usta teplou vodou.

Za ziadnu cenu olej neprehltnite!!!

Olej v ustach premielat zvolna. Na zaciatku je to hnusne, vtedy na chvilku prestat, nechat tu tekutinu len tak lezat a ked sa da, tak premielat dalej. Olej sa zmiesa so slinami a potom to neni az take zle. Ak mas pocit, ze ho mas zrazu strasne vela v ustach, tak trochu vypluj do zachodu. Po vypluti musi byt olej premeneny na bielu tekutinu, podobnu mlieku. Ak je nazltla, tak ste premielali s malou intenzitou, alebo kratku dobu.

Dodatok: trochu som hrabala na nete – po nemecky som nasla velmi vela stranok, ktore tuto metodu odporucaju. Zevraj pochadza z Ruska.

Indikacia  srkania, zutia, tahania oleja :

* Dychaci trakt: kasel, bronchitida, prechladnutie, chripka, astma
* Usta a hltanovy priestor:  zapal dasien, krvacanie dasien, paradentoza, zapal mandli, zubny kaz atd.
* Hlava: vysusene oci, palenie oci, zapal rohovky …
* Srdce a krvny obeh: poruchy rytmusu srdca, labilny krvnyobeh, tromboza…
* Pokozka: ekzem, tvorenie supin, neurodermitida,  kozne vyrazky, akne, psoriaza …
* Travenie: palenie zahy, bolesti zaludka, gastritida, crevne vredy …
* Ostatne: Prämenstrualny syndrom, infekcie mocovych ciest, plesnove ochorenia…

Preco je indikacia taka siroka???

* Stalymi pohybmi cucania povzbudzujes  tymus (detsku zlazu, centrum imunity)
* Slinne zlazy nemaju len traviacu funkciu, ale pomahaju aj vylucovaniu jedov (vtedy sa zvysi tok krvi)
* Zutim sa zvysi chod lymfatickej tekutiny. Lymfa je hlavne v okoli hlavy zavisla od prace svalov, ktore ju zutim v celustnej, spankovej a hrdelnej oblasti dostanu do pohybu. Lymfa cisti tkaniny a ovplyvnuje imunitny system…
* Zutim a tahanim oleja zostava hrtan otvoreny, ucinok je ako pri jemnej autogennej drenazi, uvolnuju sa hlieny.

Moj prvy den, 20.3.10:

Sobota, pre mna rano – 10:30. Hladam aky olej by sa hodil. Nasla som v zasobach orieskovy, lisovany za studena. Myslim ze tento sa bude hodit. Aj tak ho pri vareni nepouzivam, lebo mu fajnovy cierny olej z tekvicovych jadierok zo Stajerska robi mooc velku konkurenciu. Davam si podla navodu neplnu lyzicu do ust. Neodvazila som sa pohnut jazykom. Po chvilke som tu tekutinu zacala hybat v ustach, dufala som ze sa uz zmiesala aspon trocha so slinami. Veru, musela som si davat pauzy, nebolo to moc prijemne. Citila som vonu oleja v nose, vtedy som musela prestat. Za 10-15 min to ale uz islo celkom dobre a veselo som premielala este 10 min poriadne v ustach. Ked som ho vypluvala, naozaj bol biely. Vyplacha usta, vycistila zuby. Namiesto kavy som si dala este pohar vlaznej vody. Nejakym sposobom som nemala chut na kavu. Cudne.

Sobota – 16:30 – cudne, nemam chut na cokoladu. Zjedla som len jedno kinder Country, aj preto ze som zvyknuta len tak chrumkat cokoladku. Druhu tycinku mam uz hodinu (!!!) na stole a normalne ju nemusim. hmmm..

Rozhodla som sa praktizovat “premielanie” kazde rano, musim si to nejak este premysliet kedze rano stresujem a sa ponahlam – nic nestiham. Vsetko je to vec organizacie samozrejme 😉 takze uvidime.

Den 2, 21.3.10:

Nedela, rano – 9:30. Zobudzam sa s myslienkou na olej. Nechce sa mi ani len oci otvorit. Keby som z toho nespravila clanok, tak na to kaslem. A keby ho tu nemam pripraveny pri posteli. Tak som teda zapla laptop a dala si sluk z “vyborneho oleja”. A – cuduj sa svete – tento krat to nebolo az take hrozne. Ani len bojovat som nemusela, od zaciatku som ho mohla prehanat ustnou dutinou sem a tam. 20 min. FU. Takze pohodka, dnes mi ani len nesmrdel v nose.

Vcera som pozerala este par nemeckych stranok. Tu tekutinu nevypluvajte do umyvadla alebo nebodaj v sprche na nohy, lebo je tam strasne vela bakterii. Ak sa predsa len podari, tak treba umyvadlo dokladne vycistit.

Bolo by zaujimave, keby sa nasiel nejaky chemik(-cka) v nasich kruhoch – porovnat aky je rozdiel bakterii – napriklad v 20 min premielani vody a premielani oleja. Najde sa niekto??

Den 3 – 22.3.10

Pondelok straaaasne skoro rano – 5.45: Ledva otvaram oci, startujem laptop, davam si rovno z flase priblizne lyzicu oleja do ust. Kedze aj tak nevnimam, je mi to jedno. Ziadnu chut alebo ine necitim. Mozem premavat kolko chcem. Dnes je moj Lapi nejaky pomaly, same updates, este ze srkam tu gebuzinu, inac by som znova zaspala. Checknem maily, kuknem pocasie a nejake novinky a uz preslo aj 20 min. Zistujem, ze ma boli sanka, lebo mam zatate zuby. Po rannych pripravach odchadzam super skoro z domu, tym padom este neni zacpa, v robote som tak vcas, ze sa kolegovci cudovat nestacia.

Takze prve pozitivum badam: privstala som si a som nacas v robote.

Den 4 – 23.3.10

Utorok rano – 5:45. Co je horsie? Vstavat? Olej? Alebo vstavat s olejom v ustach? 😕 Ale hlasim ze som to uspesne zvladla. Nabuduce kupujem slnecnicovy olej bez aromy. Dnes boli moje cuchove bunky uz vzbudene, ale dalo sa to zvladnut.

Druhe pozitivum: mam „svoje dni“ a neboli ma brucho.

Den 5 – 24.3.10

Streda rano – 6:00. Zvladam. Skutocne vidim pozitvne to, ze MUSIM vstat ked uz to mam raz v ustach. Dobry budicek.

Den 6 – 25.3.10

Stvrtok rano – 6:45. Budik zvoni uz od 5:45, znova zaspavam a sniva sa mi ze uz som celu olejovu proceduru absolvovala. No nic, takze v realite este raz. Mam trik, hned na zaciatku nedat olej hned do celej ustnej dutiny, ale len pred predne zuby. Vtedy necitim hned na zaciatku ziadne pachy. Citim sa jak zaba. Krrkam a napuchujem lica. Nasla som nevyhodu – kocur Rocky checkne ze som hore a reve pred dverami celych 20 min. Chudatko – dostal ako odskodne dobrotu a mohol sa premavat v kupelni pocas mojej sprchy.

Den 7 – 26.3.10

Piatok rano – 6:05. Zvladla som to. Pytam sa sama seba: na co to vlastne robim???

Den 8 – 27.3.10

Sobota rano – skor doobeda. Dnes som mala pocit, ako by chvilami bol obsah oleja dva krat väcsi. Neviem co to znamena, asi preto ze som jedla vecer este chipsy? Ze by mali tolko skodlivin? Asi to uz robit nebudem 😉 T.j. berem pocit dvojiteho obsahu ako varovanie 🙂

Den 9 – 28.3.10

Nedela rano – skor doobeda. Nesmiem citat srandovne veci pocas procedury. Je to velmi namahave nevyplut obsah na laptop. Kamoska chemicka ma poucila, ze na testovanie by bol najlepsi biolog, lebo treba nechat bakterie rozmnozit sa na kusku neviemcoho sterilneho za stalej teploty. Takze hlada sa biolog-maniak-s labakom. Moze byt aj zena 😉 Zaroven napisem mail do relacie Galileo na Pro7, oni robia vselijake pokusy a pakovinky, mozno sa im do toho bude chciet 😉

Den 10 – 29.3.10

Pondelok – rano 6.00. Presedlala som na slnecnicovy olej. Sice som hladala „lisovany za studena“, ale ani jeden tam nemal nic napisane, tak som jednoducho jeden zobrala. Je ovela lepsi ako orechovy, lebo je neutralny. Inac, tym orechovym uz neochutim ani jeden salat. Nehrozi. Zo samej radosti ze mam v rukach slnecnicovy sa mi podarilo tolko dat do ust, ze som to ledva vydrzala. Ale podarilo sa. Mam novy ritual – otvorim oci (prevratim ich stlpikom ze je tak skoro), dam „glg“ oleja a vytiahnem si jednu Kipper Kartu ze aky budem mat den. Dnes som si vytiahla „dom“ – znamena ze sa dnes budem citit dobre. Este ze. 🙂

Den 11 – 30.3.10

Utorok rano – davam pozor, aby som si dnes nelupla tolko vela ako vcera. Pokial sa startuje laptop vyberam Kipper Kartu na dnesny den – „starosti“. Skoro som vsetko vyplula, nakoniec som sa len skaredo zamracila. Takze dnes su konflikty na programe. Alebo aj nie – beriem to ako varovanie. Olejovu proceduru som zvladla. Ako vychadzam uz vychystana z domu, vsimam co som si dnes na seba na rychlo nahadzala – vsetko cierne, cerveno-cierne tricko s drakom, cierne onyxove sperky – ze by to bol signal „dnes pozor na mna, kusem“?

Den 11 – 31.3.10

Streda rano: zastavila som budiky a znova zaspala. Parada. Este ze boli vonku smetiari a zobudili ma. Olejovu proceduru som zvladla, aj ked dnes s tazkostami. Dobre mi nebolo uz od vcera vecera, ked som namiesto vecere luskala tekvicove zrniecka – ktore „vobec“ nelezia tazko v zaludku. Dufala som, ze ten jeden stamprlik becherovky to spravi. Aj spravil. Ale rano s olejom nebola zrovna vyhra. Kipper kartu som si vytiahla „sud“ – znamena ze som vysla z rovnovahy a dnes ju budem moct napravovat a mozno aj nejaky problem konecne vyriesit a rozhodnut sa. Som zvedava 😉 Pokracovanie nabuduce…

Den 12 – 1.4.10

Stvrtok rano: dnes ma zase bolela sanka, lebo som ju drzala zacviknutu pocas proceduury. Inac pohoda. Momentalne je pre mna najhorsia cast vypluvanie. Ble. Rychlo rychlo vyplachnut usta a umyt zuby …. UF FU.  Zaujima niekoho moja kipper karta na dnesok? Nie? Nevadi – aj tak napisem hihi. Vytiahla som si „dobra sprava“ – znamena ze bud mam pred sebou velmi administrativny den, dokoncit papierovacky alebo by som mala napisat niekomu. A mozno aj dobru spravu dostanem 😉

Den 13 – 2.4.10

Piatok rano – skoro som zaspala s olejom v ustach!!! Prestala som ho prehadzovat a cakala som kym sa nastartuje notebook, tak si hovorim ze zavrem oci. Len ma tak trhlo ked notebook zapol chladenie. Vobec sa mi nedalo drzat tie oci otvorene.  Dnesnu proceduru som vobec necitila, ako keby mam vodu v ustach. Kipper kartu som vytiahla „dlha cesta“ – budem rozmyslat nad skratkou v nejakom ohlade, ale mam si vybrat dlhu cestu; alebo prijdem na to, ze projekt, praca ktoru som zacala sa bude tahat. Dnes som sa tesila hned zrana z troch veci: prva – straaasne krasne bol namrznuty lad na aute!!! Najradsej by som zostala sediet a popozerala si ho poriadne. Ale musel ist dole – a TAK tazko som zu davno lad nezoskrabavala. Nie kvoli tej krase, ale bol taky tenky, ze moj super umelohmotny skrabak jednoducho nezachytil skoro nic. Druha radostna vec – celu cestu som si pustala Wheels od Foo Fighters a „tancovala“ v aute (moj autovy tanec = headbang;)).  Tretia – vystupim pri firme z auta a tam kopa dazdoviek!!! Uplne som sa z nich tesila, tie male cervy som uz tak davno nevidela! A nakoniec – konecne je piatok!!

Den 14-16, 3.4-5.4.10

Velka noc – kazde rano som riadne robila proceduru. Nic zvlastne sa nestalo. Zatial mi nevypukla alergia na brezy, liesku atd. Ale za to sa mi vyhodil herpes. Ale lepsie ako mat zapchaty nos a nevediet dychat.

Den 17 – 7.4.10

Streda rano – dnes ma nejak podozrivo skrabal krk. Bolo to dost blbe, kedze som sa snazila s plnymi ustami oleja preglgat na sucho. Asi to je naznak alergie, ktora ale neni ani zdaleka taka hrozna ako minule roky!! Co sa tyka herpesu, len jeden den som vyzerala ako Dolly Buster – navecer mi uz pera odpuchla. Po jednom dni je to celkom uspech – neviem ci oleja, alebo ze sa intenzivne liecim svetlom a lieciacou energiou.

8.4.10 Den 18 Tina , Den 1 – Sáš

Tina:

Stvrtok rano – mam dost podrazdene sliznice, vsimla som si to ale az uprostred procedury ked sa mi tazsie dychalo nosom. Tak som si predstavila ako sa mi to kludni a cisti – pomohlo. Takze zatial zapchaty nos nemaaam – hura. Inac sa mi dost vycistila plet.

Sassenkaaa:

Štvrtok poobede – rozhodla som sa do toho ísť so segrou :D. Doma máme extra panenský olivový, lisovaný za studena, polievková lyžica, šup do seba a pred pc. Prvých 10 minút bolo ok, potom ma zrazu chcelo napnúť. Rýchlo som prestala omieľať, asi po minúte to prešlo, uff 😀 ! Celkový pocit – divný, uvidíme, čo to so mnou spraví 😀 .

9.4.10 Den 19 T, Den 2 S

T: Piatok rano – dnes sa mi podarilo nejak malo oleja nabrat. Nezvyk. Slnecnicovy olej je inac fakt dobry, absolutne neutralny chutou a pachovo. Ani vypluvanie neni hrozne. Alebo ze by to zu bol zvyk? Vcera som zistila, ze som si asi znicila stolik pri posteli. Mala som na nom totiz polozenu olejovu flasku a vcera vidim ze mi padlo par kvapiek na drevo a teraz je flakate L. Co s tym? Mate radu? Teraz je olej sice nadalej na stoliku, ale je zastrceny v kybliku BILLA kde boli predtym gastany. Vyzera to uplne uzasne. Tymto padom stahujem olejovej kure jeden bod za estetiku. Dnes som zrana nejak nepritomna este. Zabudam v pohybe polovicu veci. 3 krat som sa rano prezliekla. Kvoli make-upu co som najprv zabudla som isla asi 4-ty krat do spalne. Mam novy model make-Upu a je taky sprosty na otvaranie, ze hubka na nanasanie je pod pudro-makeUpom a ked nedavam pozor, tak sa smyknem a zaborim palec do tej masy. Prijemne. A co bolo dnes? … Presne.  Den zacina nadherne. Este ze je piatok. *tesim*

S: Piatok poobede – dnes som si nabrala menej oleja ako vcera, som spokojna :D. Pocuvam hudbu, pripravujem sa na vecernu meditku pre Maticku Zem :). Dnes bol nadherny den a chystam sa ist vecer zit ( 😀 ), premielam ako diva, plna energie :D. Co som si vsimla – vcera sa mi to stalo tiez, asi po 5 minutach olejovania sa mi zacalo na chvilku grgat :D. Cos by nebol az taky problem, ale strasne sa mi chcelo smiat :D. Dnes sa snazim viac ako vcera, po 10 minutach ma uz bolia usta :D. 15-ta minuta – kukla som do zrkadla a zbadala som sa ako prezuvam a omielam olej :D. Zacala som sa strasne smiat, olej v ustach s tazkostami udrzany :D. Ku koncu uz olej skoro necitim, dnes to bola pohodka. Zmeny zatial nevidim ziadne :).

10/11.4.10 Den 20/21 T, Den 3/4 S

T: Vikend – tentokrat sa mi podarilo moooc vela oleja upit si. Ledva som to vydrzala. V nedelu som s ale zacitala a procedura trvala zrazu 40 minut namiesto 20. Dufam ze som nezacala tie tazko vytiahnute jedy znova vstrebavat 😕

S: Vikend – nic zvlastne, opakuje sa chvilkove graganie po 5-tich minutach premielania, uz mi to nepride ani vtipne :D. Ze by sa mi nejako aktivovalo zrazu travenie :D? Vyhodila sa mi v sobotu v noci pod jazykom afta, dnes (v nedelu) som omielala dlhsie, uvidime co to spravi.

12.4.10 Den 22 T, Den 5 S

T: Pondelok rano – nic zvlastne sa neudialo. Nikomu sa nechcelo vstavat, ani len kocur Rocky-ranostaj sa neozval. Az ked som mala po sprche a uz vedel ze dostane papaniicko. Riso kocur len otvoril jedno oko, zamraucal ze ano – zijem a spal dalej. Lenosi jedni.

S:Omielat budem az poobede, ale hlasim, ze afta je zazracne na ustupe :). Inak sa mi super dnes vstavalo, sama som bola prekvapena, o siedmej uz v robote :). Afta ustupovala, ale tým, že som omielala až večer, tak sa pekne cez deň rozbehla. Štípe, au au :D. Grganie sa opakuje, inak nič nové :D.

13.4.10 Den 23 T, Den 6 S

T: Utorok rano – vooobec sa mi nechce vstavat. Dva budiky zvonia o sto sest. Lenze, pri jednom staci zamavat rukou a je ticho, druhy (mobil) staci prevratit. Telesny pohyb mavania pravou a vrtenia lavou rukou mam teda za sebou. O pol hodinu neskor po rannej mavacej gymnastike sedim so zavretymi ocami a premielam olej. Kartu som si vytiahla „Falosna osoba“, este aj to, no dovidenia. Kedze som uz dobre naladena (grrrrrr), lavou rukou si umyvam zuby (klasickou kefkou – pozdravujem zubara Juru –> poslucham! :)). Ma to byt dobre na mozog – Program: „Mozog fitnes“. Celu ruku mam od pasty a nestiham robit cviky nohami. Aby bolo jasne co sa mi este nohy do toho pletu: pri kazdom umyvani zubov stojim na jednej nohe a druhou kmitam na bok, do zadu a diagonalne, akoze cviky na zadok. Pocit umytych zubov nemam, tak este raz pravou rukou – mojmu zadku to prospeje :).

S: Desať hodín večer, chcela som ísť spať, spomenula som si ešte na olej. Afta sviňa štípe, ale už ustupuje, dnes som si to špeciálne obalila energiou, nech sa mi tam už nič nedostáva :D. Grganie, znova :D. Mám chuť si spievať, brknať na gitare a nespievať je utrpenie :D. Šup šup, umyť zuby a spať :).

14.4.10 Den 24 T, Den 7 S

T: Streda rano – dnes som davala pozor kolko oleja naberem a podarilo sa mi primerane. Od dnes si rano okrem Kipper Karty taham aj jednu karticku zo setu Jin Shin Jyutsu (japosnke liecive prudenie), lebo sme sa s kamoskou prihlasili na kurz a aby to na kurze nebolo naraz tolko, oboznamujem sa s temou ;). Inac som si citala tie maya kalendare a tiez som chcela rano pozriet aky je den, ale ja tym zlozenym anglickym afirmaciam jednoducho nerozumiem :(. Myslite ze pomoze hovorit si afirmaciu ktorej nerozumiem? O:-) nie, ze? hihi.  Som si akurat vsimla aky pekny datum je dnes. Kto vie co znamena numerologicky?

S: O5 neskoro večer, štvrť na desať, leje ako z krhly, nádherné to počko :D. Dnes sa mi super olejuje, už mi z toho nie je vôbec blbo, tak omielam ako divá :D. Mamina potrebuje pomôcť s excelom, tak odbieham, 20 minút mi ubehne, ani neviem ako. Zhodnotenie dnešného omielania – super, začína ma to baviť :D. Premýšľam, že si budem brávať olej aj do roboty a budem omielať dva krát denne :D.

M: Zacinam, protoze mam silnou potrebu ocistit se. Koupila jsem si lneny olej, ze pry je pro zacatek nejlepsi. Jsem zvedava. Dala jsem si hned po vbuzeni maleho frtana olje a kloktam, zadny problem, jde to jako po masle. Behem kloktani se konzistence oleje dost zmenila – uplne zhoustla. Pri vyplivovani se mi kratce udelalo hrozne zle. Fuuuj, rychle vycistit zuby a zacit slunecny den. Vecer delam tai chi a mym pratelum se omlouvam za to, jestli nekde citi olej, ze to jsem ja. Mam toho plny nos. Tak tohle bych nechtela.

15.4.10 Den 25 Tina, Den 8 Sáss, Den 2 Maja

T: Stvrtok rano – vstala som o pol hodinu neskor, uz som rozmyslala ci dnes vynecham olejovanie. Na druhej strane som si uz zvykla na par minut kludu rano. Takze – ide sa dalej – olej do ust a premielameee …premielameeee. Pri prvom rannom pohybe sa mi podarilo zaseknut si medzirebrove puzdro. Radost jak hvd. Snazim sa uvolnit to, pri kazdom pohybe citim presne ten jeden zaseknuty bod. Dnes je teda podvedome liecenie na programe. Vytiahnutu karticku Jin Shin Jyutsu si budem bravat so sebou, nech si mozem cez den pripomenut co na nej stoji. Vcera som si totiz pamätala lenz e to bol „Bezpectnostny bod 2“, viem kde bol, ale zabudla som na co je.

S: Ja som dnes olejovanie vynechala, nieco na mna leze, nejaka potvora, teplota, idem sa liecit do postele. Zajtra olejujem.

M: Vstavam bez budika v 6.15. Uplna haluz. Prosim Boha, aby to tak zustalo. Jeden z mych nejvetsich rannich problemu by byl timto zpusobem vyresen. 🙂 JInak mam tento ten uplne suuuper naladu. Jsem v pohode a uplne v klidu. Je mi teplo na celem tele – i moje koncetiny jsou prohrate. Super.

16.4.10 Den 26 Tina, Den 9 Sáss, Den 3 Maja

T: Piatok rano – taaak dobre som spala. Ani len sny si dnes nepamätam. Olejujem poctivo, dnes mam akuratne mnozstvo v ustach. Zakecala som sa so Sassenou (o 6tej! rano) a prehliadla cas. Bielu hustu tekutinu vypluvam po ca. 30tich minutach, ale pohoda. Pozor pri vypluvani, ziadne nahle nadychy, pohyby, kasle a podobne. (Majka hadam dopise ako jej bolo vcera pri olejovani.)

M: Rani procedura je bez velkych obtizi za mnou. Hned po vyplivnuti oleje do zachodu jsem si odkaslala – pousti se mi hleny. A tohle odkaslani me malem stalo muj zivot. Bylo to na zvraceni. Pravidlo olejove kury cislo jedna: Odkaslavej az po vyplachnuti ust. 😀 Normalne si myju vlasy kazdy druhy den, dnes mi doslo, ze jsem si vlasy nemyla uz tri dny – a jsou uplne v pohode. Ja je mam totiz dost suche – i pokozku a tahle olejova kura (zda se) cini zazraky. A proto kloktam i vecer. Stava se ze me zavislak? Ne, delam to pro sve zdravi. 🙂

17.4.10 Den 27 Tina, Den 10 Sáss, Den 4 Maja

T: Sobota rano. Mojim budickom bolo, ze manzel vypustil krakena (kocura Rockyho) do spalne a ten mi prebehol po bruchu – UFFFFF. Ten ma urcite 5-6 kil! Tak som si teda sadla a s jednym otvorenym okom lopla z oleja a pozorovala Rockyho ako mu je vzaacne spacirovat po posteli. Zapla som laptop, vytiahla Kipper kartu, vytiahla Jin Shin Jyutsu kartu. Rocky sa mi usadil k noham velmi spokojny. Z tolkeho citania som sa zase trochu pozabudla a mala som olej v ustach dobrych 30-35 minut. Az ked ma zacali boliet lica od tolkeho nafukovania, napinania a neviem coho som precitla. Vypluta gebuzina bola biela, polohusta – ako vzdy, ale ani mi zle a ani hnusne to dnes nebolo.

S: Ma zapchaty nos a neolejuje

M: Jsem v Praze a olej mam s sebou. Moje mama me vidi jak premilam olej a zkousi to taky, je nadsena. Vzpomela si, ze uz kdysi neco takoveho delala. Ma po zapalu plic, takze je motivovana. Olej mi zabavila, ze pry si mam koupit novy. Hihihi. Jinak jsem prestala mazat moji suchou kuzi a nepouzivam vlasovy kondicioner. Neni treba. Jsem plna energie a jdu na navstevu.

18.4.10 Den 28 Tina, Den 11 Sáss, Den 5 Maja

T: Typicka nedela rano (doobeda). Zase som sa zacitala a olejovala som ca. 40 min. Inac nic nove.

S: Ma zapchaty nos a neolejuje

M: Po dlouhe noci vstavam v pul sedme – mi asi uz hrabe. Ani v nedeli nepolezim. Mama uz je vzhuru a flaska oleje stoji na kuchynskem stole. Uz klokta a ja se pridavam. Zajimava situace. Chce se mi smat. Po premilani ji vezu do kostela na msi – je pul osme!!!! Vubec mi to nevadi, sednu si vedle ni a vzpominam na sve detstvi…. Tak tohle je sila. Po msi jedeme domu a ja varim a pecu muffiny. Je mi dobre.

19.4.10 Den 29 Tina, Den 12 Sáss, Den 6 Maja

T: Pondelok rano – kedze som vypla vsetky radiatory, bolo celkom cerstvo v spalni – na spanie super. Zato bol ale olej v ustach studenyyyy. Aj dlhsie trvalo kym som ho prezmolila na penu. Dnes som davala pozor a mlela som presne 20 min.

M: V pul sedme jsem vzhuru, tesim se na olej a zapinam pc. Pisu protokol do skoly a jdu se psem. V posledni dobe s nim delam porad delsi a delsi prochazky. I s Tinou – mam cas a je to moc fajn. Jinak se mi meni plet, koupila jsem si “lehci” krem, ten predesly byl moc mastny. Kloktam olej i vecer.

20.4.10 Den 30 Tina, Den 13 Sáss, Den 7 Maja

T: Utorok rano – po prvom budiku som este raz zaspala a snivalo sa mi nieco o kvetoch ktore som mala zjest ale sa mi nezdali a ked som do nich poriadne pozrela tak som v nich nasla chrobakov ktore vyzerali ako sezam ale liezli. Dobry zaciatok dna hihihi. Olej v pohode, zakecala som sa zase so Sassenou a chvilami som zabudala premielat. Potom som to dobiehala dvojitym tempom ;). Od sameho tempa mi skoro para isla z usi :). Pri vypluvani bola olejova zmes biela, takze som dohnala zameskane…

M: Zkousim oriskovy olej a zazivam horor. Pro muj vkus je az moc aromaticky. WEEEE… te prichuti se nemuzu zbavit cely den. Uz nikdy zadny salat s oriskovym olejem. Domacnost je v nejvetsim poradku 🙂 – uklizeno a vyprano, i okna jsem vylestila a tri kytky presadila. A to jsem jeste byla v praxi. Odkud se ta energie bere?

Rozhodla jsem se, ze budu pristi skolni rok mene pracovat ve skole a vice v me praxi. Dobre rozhodnuti i Tine se to libi.

Svym znamym doporucuji olejovou kuru. 😀 😀 😀

21.4.10 Den 31 Tina, Den 14 Sáss, Den 8 Maja

T: Streda rano – dnes zafungoval moj uzasny budik dobre. Zobudila som sa este pred zvonenim ze je svetlo. To je totiz budik s lampou, ktora sa pol hodinu predtym ako ma zacat zvonenie pomaly zazina – akoze simulacia vychodu slnka. Po prevalovani sa v perinach som si nakoniec priznala ze som hore a logla si oleja. Premielanie islo v pohode, dnes som napodiv citila aj pach oleja. Asi preto ze som bola skoro-zobudena. Nasla som stranku http://nonguru.net kde chlapik publikuje aky bude den podla maya kalendaru. Ja si sice nadalej taham kipper karty, ale mam taky stastny zivot (*tesiiiiim*) ze si taham v podstate dokola tie iste karty: „Dostat darcek“,“hlavna osoba – zena“, „male dieta“, „dobra sprava“… Dostat darcek som si vytiahla v priebehu 2 tyzdov 4 krat. Aj to sedelo – som obdarovavana laskou okolo mna a niekedy mi manzel donesie aj nejake to prekvapko. Predvcerom som nasla pod perinou velikanske lizatko!! Neviem vobec ako ho mam konzumovat, ale ked dojde kriza sladkosti, tak to urcite rychlo vyriesim.

No, takze podla Nonguru je dnesny den: 4ty Ton a slnecny znak Cerveny Had.

22.4.10 Den 32 Tina, Den 15 Sáss, Den 9 Maja

T: Stvrtok rano – olej bol zase studeny, trochu trvalo kym sa mi dal poriadne premielat. Kipper Kartu som si vybrala „smutna sprava“, takze ma caka emocionalny den. Kocur Rocky bol dnes nejaky moc nadseny z mojich mokrych noh ako som vysla zo sprchy a od samej radosti mi do nich kusal! Hihihi. Nonguru sa vcera asi pomylil lebo dnes je na vcera iny text a ten zo vcera je na dnes. Chapete, nie? 😉 Tym padom prestavam prekladat jeho interpretacie, bohvie ako to plete cez seba. Akurat som zistila, ze som si obliekla spodne body na ruby. To prinasa stastie, nie?

23.4.10 olejova prestavka

24.4.10 Den 33 Tina, Den 16 Sáss, Den 10 Maja

T: Sobota rano – olej sa mi v ustach dost zväcsil, mala som pocit ze je ho troj-nasobok. A strasne sa mi chcelo kychnut!!!!! To bolo vazne zle.. Mala som pocit ze rozprsknem tu gebuzinu do celej spalne, ale podarilo sa mi steklenie nosa nejak zastavit a prezila som aj ja aj spalna.

25.4.10 Den 34 Tina, Den 17 Sáss, Den 11 Maja

T: Nedela rano/doobeda – za 15 min som mala pocit ze mi olej narastol na troj nasobok. Tych zvysnych 5 min som vydrzala len vdaka Saske, lebo sme sa zakecali 😉

S: Nedela rano – konecne dostatocne volny nos na olejovanie. Ze by pomohlo vcerajsie korculovanie? Neviem, ale otlaky mam teda riadne, ledva chodim, krasa :D. Vcera som zazila opatovne zburanie mojho ega, vdaka kamosovi, ktory mi ukazuje aj iny uhol pohladu, ani som netusila kedy moje ego stihlo tak narast :D. V hlave zmatok, v hube olej, nadherna kombinacia :D. Citala som co pisala Tinka o “skoro rozprsknutej gebuzine po celej spalni” a mala som co robit aby som udrzala olej v ustach :D.  Asi som si nabrala vela oleja. Alebo sa mi to v ustach nejako rozmnozilo :D.  Pocuvam popri olejovani tohoto typka, absolutne brutalny, normalne nechapem. 20 minut uslo ako voda (alebo olej? 🙂 ), skusim olejovat znova vecer :D.

26.4.10 Den 35 Tina, Den 18 Sáss, Den 12 Maja

T: Pondelok rano – aj vam sa snivaju medzi budikovymi pauzami take strasne blbosti??? Nakoniec som to vzdala, slukla oleja, zapla laptop. Dnes bol olej zase studeny, chvilu trvalo kym som ho mohla dobre premielat. Inac, zu druhy krat som presla „moje dni“ bez bolesti. Ze by to bolo vazne olejom???

27.4.10 Den 36 Tina, Den 19 Sáss, Den 13 Maja

T: Utorok rano – dnes som prehodila cely ranny poriadok. Musela som veeelmi surne navstivit toaletu, tym padom sa mi do kupelne nanominoval kocur Rocky, tak som mu musela dat jest. Potom som zaliezla do postele olejovat. Checkla online co je nove a chytila ma taka unava, ze som rozmyslala ci sa mi nieco stane ked zavrem oci s olejom v ustach. Dosla som k zaveru ze by som asi za sekundu zaspala, tak som to neriskla a vstala som. Olej mi v ustach dnes nezhustol, bol skor vodovy.

S: Utorok poobede – vcera som nejako nestihla olejovat, prisla som domov az okolo polnoci :D. Este stale unesena z tohoto chlapa – Dub FX. Olej nejako moc zhustol O.o. A zase sa to mnozi, mam toho plne usta 😀 😀 Zajtra si musim dat menej, bolia ma usta, tolko tekutiny omielat vazne nie je sranda 😀 .. Inak, vcelku pekne sa mi vycistil chrbat od akne, ci to je olejom, alebo nie, neviem :).  20 minut prec, idem plut, je toho strasne vela :D.

28.4.10 Den 37 Tina, Den 20 Sáss, Den 14 Maja

T: Streda rano – dnes som vypla obidva budiky ze vstavam a spravila som chybu. Zavrela som na sekundu oci. Nastastie ma trhlo o 20 min a nie az o hodinu. Vahala som nad olejom, ale nakoniec som dala maly sluk. Asi 5 minut som premielala skoro naprazdno, kym sa zohrial v ustach. Alebo kym som bola schopna ho vnimat? Jedno z toho.

29.4.10 Den 38 Tina, Den 21 Sáss, Den 15 Maja

T: nezvonil mi budik, zaspala som, panika. Olejovat budem vecer. -> neolejovala som :/

30.4.10 Den 39 Tina, Den 22 Sáss, Den 16 Maja

T: Piatok rano – lampovy budik dnes zabral a zobudila som sa pri zazinani. Dnes som mala zase pocit ze sa obsah oleja zväcsil tri krat. Budem musiet vysledovat od coho to zavisi. Mam predtuchu – ked zjem vecer nieco nezdrave. Vcera to bola cinska sackova polievka.

Olejujeme aj nadalej, uz sa nam vsetko opakuje, tak tu nebudeme pisat to iste. Doplnime, ak zazijeme nieco vynimocne. 😉

—————————————–

Ak sa rozhodnete tuto medotu tiez vyskusat, budem rada ked sa podelite o skusenosti 😉

37 thoughts on “Denník: Olejová terapia

  1. Niekde som čítala, že vyplachovaním oleja sa dá zbaviť áft v ústach. Všetko je to o viere, ak pozitívne myslíš, že ti to pomôže, tak to pomôže, lebo sa na to podvedome naprogramuješ.

    Eterickým olejmi, ktoré sú súčasťou ústnej vody sa baktérie ničia. Eukalyptovým olejom až 70%.

    Určite nejaké množstvo baktérii pokape aj obyčajným olejom, ale olivový by bol lepší.

    Kolko prírodných pomocníkov máme doma a môžme si s nimi lahko pomôcť…múdre!!!!

    Páči sa mi

  2. saltinka píše:

    Ako Tinka
    ešte žiješ? Ja som tento spôsob skúšala pred pár rokmi,ale sa mi to nepodarilo.Nadrapilo ma ako bačovo šteňa a vyčistila som si komplet žalúdok,ked sa mi to zopakovalo tretíkrát,som to nadobro vzdala.Kamoška to vydržala,ale jej bolo veľmi zle,horšie ako predtým.

    Páči sa mi

    • Tina píše:

      Saltinka, este zijem 😀 Uvidime kolko 😉 Dnes som to lepsie zvladla ako vcera, bolo to v pohode. Po napinani ani stopy. Ale robim to len raz za den, nie tri krat. Mozno je to olejom. Aky si pouzivala ty? Pozrela som etiketu toho mojho – je z para orechov. Ked sa minie, berem slnecnicovy 😉

      Páči sa mi

      • saltinka píše:

        Tinka,ja som mala slnečnicový,ale vieš,ja som ti taká fajnová,mna napne,aj ked sa mi do ust dostane kusok mastného mäsa 😀 .Raz mi dal na návšteve kamoš ochutnať údeného úhora,ale nepovedal,že je surový,to si mala vidieť,vtedy som prekonala rýchlostný rekord kuchyna-WC 😀

        Páči sa mi

  3. karcino píše:

    nenecham vas v tom a od dnes teda od teraz zacinam aj ja. rozhodol som sa ,ze to ideem robit 2 krat denne rano a vecer. Mam sice doma iba kukuricny olej ale nevonia , teda nesmrdi az tak velmi.Budem tu informovat o kazdej dufam ze pozitivnej zmene,takze idem na to a hlavne……vydrzat

    Páči sa mi

  4. maja píše:

    Tak poslusne hlasim, ze jsem dnes zacala. Hihihi, bud jsem v sedm hodin jeste mrtva a necitim vubec nic nebo je mi to salam. Slo to uplne v pohode, doufam ze to tak zustane. 😀

    Páči sa mi

  5. Skvele citanie, nasmiala som sa, ale mam pocit, ze mam cely hltan a ustnu dutinu od oleja – ach ta moja predstavivost….spomenula som si, ako som pred casom skusala podla akehosi navodu precistit organizmus tak, ze rano na lacno vypijem liter vlaznej vody. Exla som, precistila som, a po troch dnoch som to vzdala, nemozem chodit do prace neskoro s tak blbou vyhovorkou :-d

    Páči sa mi

    • 🙂 vlaznu vodu skusala aj moja mama, myslim ze bola este aj slana. kedze precista bola riadna a okamzita, nezostalo ani v zaludku ani v crevach nic, tiez to vzdala – a ani sa necudujem 🙂
      Inac – do hltanu ten olej nevojde, teda aspon ja ho omielam naozaj len vpredu v ustach. Neviem ci by sa mal aj kloktat, to ale radsej neriskujem 😉

      Páči sa mi

  6. Rajka píše:

    To cistenie slanou vodou je naozaj ucinne. Ja som to praktizovala asi pred 3. rokmi. Navod som nasla v nejakom casopise, uz si nepamatam. Ale to sa nemoze robit len tak bezhlavo, aby sme si neuskodili. Nalacno sa vypije pohar vlaznej vody so solou (uz si nepamatam kolko podla navodu, ja som si davala pol az 1 lyzicu. Je to hnusne) . Nesmie sa potom jest, ale je nutne vela pit, lebo vas zacne prehanat. Stale pijeme cistu vodu, az pokial z nas nevychadza takmer cista voda. Priblizne doobeda. Ked to chceme zastavit, staci ked nieco zjeme. No nesmie to byt maso ani nic mliecne,drazdive, pikantne, ale len nieco lahke a to po cely den. Ale kardiaci pozor! Ja som to odporucila jednej pani, ktora mala velke problemy s vyprazdnovanim. po case som ju stretla a spytala som sa, ci jej to pomohlo. Ona povedala, ze so stolicou ano, ale myslela ze zomrie, tak jej bolo hrozne zle a cely den prelezala. Povedala, ze sa lieci na srdce a myslela ze jej zlyha. Kardiaci ako vieme, musia obmadzovat prijem soli a ona si dala takuto bombu. Tato ocista sa nesmie robit casto, a podla mna by bolo dobre spytat sa najprv lekara. Tento navod nieje presny, pisem len co som si zapamatala.

    Páči sa mi

  7. anitraM píše:

    Svokra boli niekde na výstave v Olomouci a kúpili si tam lanový a tuším repkový olej a ten si dávajú po lyžičke každý deň. Tie oleje majú niečo do seba a hlavne pozitívne a liečiace účinky, overené ľudmi. Známa už ani okuliare na čítanie nepotrebuje, keď ich začala pravidelne užívať. 😀
    http://www.zdrave-oleje.cz/oleje.html

    Páči sa mi

    • boo bak píše:

      správne druhy olejov správne použité sú liekom asi na všetko 😉 poznám viacero “receptov”, ktoré fakt pomáhajú, vyhnete sa vďaka nim napr. aj operácii žlčníka a pod. 😉
      včera som skúšala to “cmúľanie” oleja, použila som ľanový čo sme doma mali, 1,5roka po záruke… 😀 ale dalo sa a aspoň má konečne využitie 😉 vydržala som 20min, potom to už začalo byť odporné. “výpľuv” bieložltý 🙂 podobne ako Saše, aj mne sa ryhalo, ale našťastie som neumrela, keď som sa potom rozkašlala 😀

      Páči sa mi

  8. Dobre rano olejovy denicku, ty vis, ze uz nekolik tydnu olejuji, a cekas na podrobnosti. Ale ty ode me nedostanes. U me je to vlastne vsechno velmi jednoduche: Ranni vstavani o seste hodine se stalo casti meho zivota, kloktam lneny nebo olivovy olej (nekdy i dvakrat denne) a mam opravdu pocit, ze je mi lip. Mamka mi rekla, ze mam belejsi zuby, ja vymenila moji kosmetiku – uz nepotrebuji tak mastne kremy, kvalita vlasu se zlepsila, jsem celkove cilejsi a muzu jist, co chci. To je asi to nejpozitivnejsi, co se behem techto tydnu zmenilo. Muj slaby zaludek posilil. 🙂 Takze si vychutnavam zivota. Tak asi tak nejak. 😀 Pekny letni den vam preji. 🙂

    Páči sa mi

    • I kdyz jedna vec by me zajimala. Ja mam takovy pocit, ze by se nemelo kloktat porad. Mely by se delat i prestavky. Vzdyt jde o prevenci.
      Nekde jsem cetla, ze sest tydnu je maximum. Je to videt i na kvalite oleje, kdyz ho vyplivuju. On se v posledni dobe temer nezmeni.
      Vi o tom nekdo vic? Dekuji. 🙂

      Páči sa mi

      • Maja, pozri na nemeckych strankach niekde. Ale vies co ti poviem? Ja zostavam pri olejovani – tak som si zvykla na to kludne vstavanie, zrazu mi vobec nevadi ze tak skoro musim vstavat, lebo praveze nemusim, este 20 som v posteli a nemusim vstat! Tym sa vyriesil moj celozivotny problem vstavania (moja rodina inkl. manzel potvrdia).
        Takze olejovaniu zdar ;).

        Páči sa mi

  9. No ja si Tino myslim, ze je to velmi individualni. Verim ti, ze jeste porad chces olejovat. A podle me je to vic nez v poradku. 🙂 Kazde telo ma svoji moudrost a my to citime. Ja dam jeste par dni a koncim a vim, ze se k tomu urcite zase vratim. 🙂

    Páči sa mi

  10. Dnes sa mi podaril poriadny kusok. V polohe mrtveho chrobaka (polo-lezo-sediacky) som spala hodinu(!!) s olejom v ustach! 3 krat som sa spamätala, “ze jezisi co to robim”, potom som si ale hned povedala “ale sak len na chvilu zavriem oci”, a spala dalej. Bolo to uz po “povinnych” 20 minutach, vstko vypnute, mala som uz len vstat…ale nejak to asi nemalo byt.

    Páči sa mi

  11. veverica píše:

    Fu tak som si treaz prave precitala vsetky prispevky o olejovej terapii a i ked som to uz pred casom skusila len velmi kratko som vydrzala skusim to o5. Ja sa furt niecim zahlienujem (neviem cim a preco) a snad mi toto pomoze sa nejako odhlienit! 🙂

    Páči sa mi

    • Lipa píše:

      ludsky organizmus ma svoje biologicke hodiny, rano a predpoludnim az do tej 12 hodiny sa telo detoxikuje. Teda v tom case velmi pomozes organizmu, ked ho nezatazis tazkym jedlom a pod. a budes pijes hlavne vela vody…….Tento prirodzeny detoxikacny cas organizmu, je teda najvhodnejsi. Avsak mozes to realizovat aj neskor, no ucinok bude pozvolnejsi.

      Páči sa mi

  12. Monika píše:

    Ja som skusala UZIVAT pupalkovy olej, ale bez sance…z toho ma napinalo neskutocne a bolel ma aj zaludok, tak som prestala…chcela som nieco spravit pre svoje zdravie, lebo o tychto olejoch som citala uz vela, ale pupalkovy mi nesadol. Stracala som chut do jedla a aj napriek tomu, ze som jedla o dost menej, ma som fakt citila, ze mam zatazeny zaludok. Potom som v jednom casopise natrafila na clanok o KLOKTANI OLEJOM a znovu ma posadla tato myslienka 🙂 oni odporucali najviac slnecnicovy (nie ten, co pouzivame doma na vyprazanie) a sezamovy. Oba lisovane za studena. Kupila som si teda sezamovy, ktory podla mna nechuti nijak a uz 3ti den “kloktam” 🙂 je to uplne v pohode, nenapina ma a necitim ziadne pachute, takze SEZAMOVY urcite odporucam. Som zvedava na vysledky 🙂 Pekny den

    Páči sa mi

  13. mario píše:

    Tak vcera som s nou zacal… davam si olivovy lebo ten si davam pomaly vsade tak mi jeho chut nevadi… no dnes ked som omlielal tak som narazil na tvoj blog, len uz ani neviem de som bol cca v polovici mi neviem preco zabehlo 😀 fakt nrprijemne najma s pocitom ze sa vam do plus dostali kopy baakterii.. davam jedno dychacie cvicenie cez brucho a po chvilke vypluvam olej co mi vybehol ale furt mam divny pocit a ako som sa snazil ho este vychrastit von tak ma dost stiplu mandle. .. idem aa naranajkovat a zistit co to dnes da. Inak vcera pohoda ako nebycko v papuli asi 20min po kloktani

    Páči sa mi

Pridaj komentár