Veľký tresk a vznik vesmíru (nie len pre deti) – kozmická výchova

velkytreskUž ste počuli niečo o kozmickej výchove?

Pre mňa to bola novinka a tak som sa rozhodla hľadať na nete informácie. Som nadšená, že existujú vypracované materiály a praktické návody pre deti a dospelých, ktoré ukazujú, že sú súčasťou vesmíru, zeme, živých bytostí, ktoré tvoria dokonalý celok.

Kozmická výchova je nádherná obrovská oblasť, ktorá dieťaťu približuje svet okolo nás a pomáha mu pochopiť, ako funguje a aké vzťahy v ňom platia.  Z názvu „kozmická“ by sa mohlo zdať, že sa venuje výlučne vesmíru, vesmír je však iba jednou zo súčastí, ktorými sa zaoberá. Pomenovanie „kozmická výchova“ je odvodené od gréckeho slova KOZMOS vo význame poriadok, „řád“, harmónia. Prvotným poslaním kozmickej výchovy je priniesť dieťaťu poznanie, že všetko so všetkým súvisí, že nič neexistuje náhodou, samo pre seba. Že vo vesmíre vládne poriadok, všetko má svoje miesto. Že všetky živé bytosti, príroda a celý vesmír sú prvkami dokonalej harmónie a tvoria jeden dokonalý celok.  Človek je súčasťou tejto harmónie, jedným z jej prvkov, nie však jej tvorcom a pánom. Človek môže tvoriť sám seba, ale nie dokonalosť vesmíru.

Ako vysvetliť dieťaťu odkiaľ pochádza zem a rastliny na nej? Krásne vysvetlenie veľkého tresku, vzniku hviezd a planét ponúka knižka Vznik vesmíru: VznikVesmiru-knizka.

Ak chcete názorne ukázať jednotlivé kroky, tu sú nápady pre sprievodné aktivity.

kv-0-prehlad

Viac informácií nájdete na internete, alebo na stránke:  montessori-doma, ktorá je aj zdrojom pdf kniziek a textu.

Pridaj komentár