Morfické polia


Už dlhší čas sa stretávam s pojmom „morfické pole“ alebo aj „morfogenetické pole“. Hlavne na počas vyučovania „energetiky“ nás naši učitelia často upozorňujú, aby sme si dávali pozor s akým systémom vlastne pracujeme.

Čo tieto morfické polia vlastne sú?
Ako som sa dočítala na internete, tento názov pochádza od Ruperta Sheldrake. Je to biológ, ktorého definícia mofických polí nie je zrovna v mojom jazyku. Ide o to, že všetky „morfické jednotky“ majú v sebe zakódované vzorce, podľa ktorých sa správajú a tým zvyšujú pravdepodobnosť správania sa nasledovných „morfických jednotiek“. Hovorí o tom, že existuje jedno globálne morfogenetické pole, ktoré sa skladá z jednotlivých kultúrnych, biologických … morfických polí.

Chcem sa zaoberať morfickými polami človeka, preto teraz vynechávam ostatné definície.

V morfogenetických poliach sú uložené všetky skúsenosti ludí. Môžme si ich predstaviť ako mriežku nad zemou s rôznymi hranicami, priestormi.

Každý človek má vytvorené svoje vlastné morfické pole, podla svojich vzorcov správania.
Potom sa nachádza v nadradenom morfickom poli ako je kultúra v ktorej vyrastal.

Ako tieto morfické polia využiť?
Kedže má každý z nás svoje morfické pole, môžeme sa postarať o to, aby sme sa vypojili z nadradeného pola a „napísali“ si vlasnté vzorce. Napríklad: v morfickom poli našej kultúry je zakódované: „Pôrod je bolestivý“. Ja si môžem predstaviť, že prepojenie, slučku, zástrčku k tomuto programu vytiahnem, napíšem si svoj vlastný vzorec/program „Pôrod je bezbolestný a nádherný zážitok.“ a pripojím sa na naň. Toto pripojenie je treba kontrolovať, program nadradeného morfického pola nás obklopuje tak silno, že je treba kontrolovať prepojenie k novému programu dovtedy, kým nemáme pocit že je to náš nový vzorec, že sedí. Takto isto môžme narábať so všetkými vzorcami, ako napríklad starnutie atď., alebo aj so zmenou vlastných vzorcov správania.
Toto preprogramovanie ale nefunguje ak sú dané skúsenosti v pláne našej duše!

Kedy treba dávať pozor?
Musíme si byť vedomí, že ak preberáme z iných kultúr ich zvyky/ vzorce/ systémy, že sa pripájame k ich morfickému polu a tým pádom pracujeme s inými vzorcami.
Ako príklad nám poslúži práca s čakrami a symbolmi:

Ak prijmeme napríklad indický systém čakier, ich priradenie (napr. ku farbám) tak pracujeme so vzorcami indického morfického pola, čo nie je vždy náš úmysel (napr. kasty spoločnosti ). Vtedy si môžeme viac uškodiť ako pomôcť, hlavne ak je našou témou napríklad zároveň naučiť sa rovnoprávnosti v spoločnosti.
Ak sa tomu chceme vyvarovať, máme dve možnosti : vedome zakaždým vypojíme naše vnímanie čakier z daného morfického pola. Táto možnosť je pre mňa otravná. Radšej pracujem s druhou metódou: vnímať čakry svojím spôsobom, precítiť čo potrebujú, akú farbu, akú energiu, aké posilnenie atď.

Obdobná je práca so symbolmi. Napríklad Davidova hviezda, dva trojuholníky cez seba je veľmi silný ochranný symbol, aj zosilňujúci spojenie ducha a hmotu. Lenže v morfogenetickom poli je jeho negatívny vzorec židovskej hviezdy. Pri práci so symbolmi ich treba vedome vytiahnuť z morfogenetického pola a dôkladne toto vypnutie kontrolovať.

Pozor na manipuláciu. Nesmieme meniť morfogenetické polia, ktoré sa ma netýkajú – to by bola manipulácia.

2 thoughts on “Morfické polia

  1. anitraM píše:

    Ufff na mňa ťažký oriešok nedokážem si predstaviť svoju mriežku a aj keby som to dokázala, aj tak by som nevedela , ktorá kam vedie. Pri napojení na svoje vyššie Ja by to možno bolo možné s jej asistenciou… 😕

    Páči sa mi

  2. Nemusis si predstavovat mriezku “len tak”. Skor ide o to, ak chces zmenit nejaky vzorec spravania, vizualne tvoje napojenie z tvojej mriezky zrusit, napisat/predstavit si novy vzorec spravania a napojit sa na ten.

    Páči sa mi

Pridaj komentár