Ako bolo na kurze enkaustiky

Moje nadšenie z enkaustiky ešte stále neutíchlo. Za krátky čas som vytvorila asi 50 obrázkov, učila som sa podľa youtube a skúšaním. Bola som zvedavá ako pracujú profíci, tak som navštívila 3 dňový intenzívny kurz enkaustiky pre začiatočníkov v Nemecku. Kurz sa konal v dedinke pri Stuttgarde, trepala som sa tam vláčikom okolo 7 hodín. Deň pred kurzom a v piatok ráno sa odhlásili nejakí ľudia zo zdravotných dôvodov a zostali sme na kurze dve. Aj ho chceli zrušiť, ale keďže som sa tam nahrnula zďaleka, tak sme mali paráááádny extra kurz vo dvojici – teda trojici aj s vyučovateľkou.

Pani vyučovateľka Monika Romer je veľmi zlatá osoba, venuje sa enkaustike ca. 25 rokov. V podstate som sa dostala do kolísky enkaustiky, v tej firme prebieha výskum voskov a technicky vyvinuli všetky teraz používané nájstroje ako je žehlička a pen, alebo maľovacia enkaustiková platňa.

Na začiatku nám Monika porozprávala o histórii enkaustiky, ako sa z toho vyvinula olejomaľba a o kvalite voskov. Vystríhala nás pred používaním detských voskových farbičiek, u ktorých sa pri roztápaní odparujú jedovaté látky (nejaké voskové kyseliny či čo). V tom dome kde sa konal kurz je aj továreň na vosky, tie najnovšie majú v sebe ostránené tie jedovaté kyseliny a pridaný nejaký aktívny uhlík. A vymysleli ešte jednu srandu – bublinkové vosky. Tieto vosky majú v sebe trochu oleja a keď sa nanesú na podklad tak sa v nich vytvárajú voľné bublinky, teda kruhy.

Najprv sme sa učili len nanášanie farby – tu už som videla že som mojím štýlom moc tlačila žehličku na papier. Potom jednoduché ťahy žehličkou. Ako ďalšie sme mali naniesť 5 rôznych oblôh a k tomu sme sa učili spraviť krajinku. Nasledovalo maľovanie špachtlou, špongiou, potom sme si vyskúšali na horúcej platni nanášať vosk, pomocou valčeka robiť pozadie a iné srandy. Nakoniec sme presedlali na velikánsku platňu a na tej niečo vytvárali. To sa mi moc nelúbilo, keďže tam už bolo treba naozaj aspoň trošku cviku alebo vedieť aspoň kresliť – čo som ja so sebou nepriniesla. Ale stálo to za to aspoň vedieť kam budem postupne pokračovať.

Zatiaľ sa doma ešte vybesním so žehličkou a špachtlami a čo ešte všeličo nájdem. OZAJ – čo som zlomila tie dve žehličky – tak spýtala som sa na to Moniky. Táto firma (encaustic-academie) mala voľakedy fabriku kde ich vyrábali a tá im pred nejakými 2-3 rokmi pred vianocami vyhorela a už to finančne nezvládli znova postaviť. Takže predali patent a mali po monopole. Firma, ktorá teraz vyrába žehličky preložila produkciu do číny. Prvé série boli o.k., bolo na nich aj dozerané. Posledný kontajner s ca. osem tisíc žehličkami číňania spravili bez dozoru a rovno sa snažili ušporiť na materiáli – a všetky žehličky sa lámu. Takže, ak sa vám niekomu tiež podarí zlomiť žehličku, hneď reklamovať. Tie žehličky čo sme mali na kurze aj vyzerali ináč, oveľa stabilnejšie.

Záver kurzu bolo fenomenálne maľovanie na plátno. PARAAAAADA!!!! Úuuuplná že radosť. Obraz sa mi aj celkom vydaril. Už by som doma najradšej len na plátno tvorila, len treba naň naniesť veľa farby a ešte mi neprišiel balík s novými farbami.

V sobotu som sa bola po kurze prejsť po dedine, namierila som si to na kopec čo som obdivovala zdiaľky. Počasie bolo nádherné, cestičku na kopec som hneď našla (bol to len taký malý kopček blízko), dostala som sa do ovocných sadov v ktorých boli pravidelne na pekných miestach s výhľadom porozkladané lavice s malým stolčekom. Na jednu som si v pohodke sadla a vnímala prírodu, parádny relax. Cestou späť som si povedala, že ak som na správnej ceste (v živote, nie smerom dole), tak sa mi podarí nájsť aspoň jeden štvorlístok. Síce som si hneď povedala že existujú len správne cesty, ale pokračovala som v hľadaní. Za 10 minút som mala 4!!! Tak som si ich pekne uložila vďačná za znamenie osudu 🙂

Tu je fotka ako vyzeralo naše “pracovisko”. Vzadu ten ružovo-fialový obraz je môj 🙂 Inak to bol raj farieb a materiálu, nemali sme nič obmedzené, čo sme chceli vyskúšať, použiť nebol problém.

A tu som zostavila video mojich prác vytvorených na kurze:

Link na školu enkaustiky (akurát prerábajú stránku).

Tu je shop, kde nájdete aj plán kurzov. Dodatok: akurát vidím, že ten plán nie je online. Ak bude oň záujem, tak nascannujem.

Tu je nascannovaný plán kurzov enkaustiky v nemecku a popis kurzov.

6 thoughts on “Ako bolo na kurze enkaustiky

Pridaj komentár